Autohifin komponentit

Autosoitin eli Head Unit

Aiemmin lähinnä nimellä autoradio tai autostereot, mutta yhä useammin multimedian, navigaattorin ja/tai peruutuskamerat yhdistävä yksikkö. Englanniksi tämä tunnetaan nimellä head unit.

Kategoriajakona ylätasolla on usein 1 tai 2-DIN, jolla viitataan käyttöpaneelin kokoon. 1-DIN on 7×2 tuumaa, 2-DIN 7×4 tuumaa. Näyttösottimia löytyy molempiin DIN-aukkoihin sopivia.

DSP eli Digitaalinen Signaaliprosessori

Periaatteessa head unit sisältää prosessorin joka kykenee tuottamaan ääneen vahvistimille ja siitä kaiuttimiin. Korkean tason autohifissä käytetään kuitenkin usein välissä erillistä digitaalista prosessoriyksikköä jolla ääntä ja akustiikka voidaan säätää huomattavasti tarkemmin. DSP:t voivat olla valmistajakohtaisesti yhteensopivia tai yleislaitteita.

Vahvistin

Tavanomaisessa autoradiossa kaiutinten teho on varsin rajallinen. Isommat äänet vaativat aina erillisen vahvistimen. Tehon ohella vahvistimen valinnassa ratkaisevaa on kanavien määrä, joita voi olla 1-6. Vahvistimia voidaan toki myös yhdistää useampia samaan järjestelmään.

Kaiuttimet

Kaiuttimissa on varmasti eniten valinnanvaraa, suoranaista runsaudenpulaa kaikissa hintaluokissa. Valintaa rajaa ennen kaikkea koko, varsinkin ovikaiuttimissa.

Kauittimia voidaan jakaa koaksiaalikaiuttimiin, diskantteihin, keskiäänikaiuttimiin ja midbassoihin. Erikseen ovat vielä tietenkin subwooferit.

Julkaistu
Kategoria(t): tekniikka